Overprikkelde kinderen opvoeden naar Koninkrijksprincipes (2024)

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Een begrip waarbij de één een gevoel van dankbaarheid ervaart omdat er eindelijk iets is dat ‘verklaart’ waarom ze zich zo anders en vaak onbegrepen hebben gevoeld in hun kindertijd. En voor de ander een begrip die de kriebels geeft omdat er wéér iets nieuws op de markt is waar ineens iedereen aan lijkt te voldoen.

Tekst: Jarno van Dijk

Hoe je het ook went of keert, mensen die zich herkennen in het begrip HSP, voelen zich vaak (eindelijk) begrepen.

Van veel volwassenen hoor ik opmerkingen zoals: ‘Was er in mijn tijd maar meer over bekend’, of ‘Had ik maar eerder geweten hoe wij onze jongste beter konden begeleiden’. En ik ken zelfs verhalen over misdiagnoses van ADHD en autisme bij kinderen die, nu ze volwassen zijn, kunnen stellen dat ze meer passen in het plaatje ‘HSP’ dan ‘autisme’.

Kinderen die jarenlang behandelingen hebben ondergaan of zelfs medicatie hebben geslikt, terwijl dat niet nodig zou zijn geweest wanneer ze de juiste begeleiding zouden hebben ontvangen.

Normaal vs. anders
‘Hey, doe even normaal!’
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Bekende uitspraken die te horen zijn in de Nederlandse samenleving.

Maar wat is normaal? Wanneer doe je normaal? Naar wie moet je kijken om te ontdekken wat normaal is? En op basis waarvan vinden wij iets normaal? Wie bepaalt wat normaal is?

Dit zijn een aantal vragen waar ik de afgelopen 15 jaar enorm mee geworsteld heb. In mijn opleiding tot Toegepast Psycholoog werd vrijwel alles gecategoriseerd in normaal vs. afwijkend gedrag. En ook tijdens mijn werk de jaren daarna, binnen verschillende onderwijssystemen, werden leerlingen getoetst om te zien of zij met het ‘normale’ meekwamen of niet. En als het niet ging om hun leerprestaties dan werden hun emotionele en sociale prestaties wel onder de loep genomen om te zien of dat wel ‘normaal’ verliep.

Ik durf te stellen dat we het, in theorie, allemaal eens zullen zijn met de stelling: iedereen is uniek en moet als zodanig geaccepteerd worden. Maar als het erop aan komt, merk ik dat de praktijk toch wat anders laat zien. We vinden het lastig om te gaan met kinderen die anders zijn of doen.

En ik geloof niet dat dit te maken heeft met onwil, maar meer dan ooit met drukke agenda’s en het niet hebben van voldoende tijd en middelen om ieder kind als uniek te benaderen.

Het is dan makkelijker om te stellen dat ieder kind dat buiten het ‘normaal’ valt, verandert moet worden. Niet omdat een kind niet uniek mag zijn, maar om het onszelf wat makkelijker te maken om goed met het kind om te gaan.

Kinderen in het Koninkrijk van God
Toen ik zelf kinderen kreeg en ik erachter kwam dat mijn oudste zich duidelijk niet volgens de noemer ‘normaal’ ontwikkelde [school wilde een onderzoek naar ADHD], werd mijn worsteling omtrent de wat-is-normaal-vraagstukken, nog groter. Ik zocht naar handvatten en hulpmiddelen, maar weigerde deze te zoeken binnen het reguliere systeem van onderzoeken en diagnoses (normaal vs. afwijkend). Ik wilde weten hoe mijn kind bedoeld was binnen het Koninkrijkssysteem van God.

Ik begon de Bijbel te bestuderen op het gebied van opvoeding en kwam tot bijzondere inzichten en conclusies.

Onder andere ontdekte ik dat Spreuken 22:6 zegt: Train een kind in de weg die hij zou moeten gaan, zelfs als hij ouder is zal hij er niet vanaf wijken.

Met andere woorden: Help het kind, leer het, de weg die het zou MOETEN gaan. Niet de weg die ik wil dat hij gaat, maar de weg die God voor hem bestemd heeft.

Dit is een voorrecht die iedere ouder heeft, om onze kinderen te leren, te oefenen, te trainen op die weg.

Ik begon te beseffen dat mijn kind niet gemaakt was met ‘oeps-per-ongeluk-een-foutje-gemaakt’, maar dat het uniek was. Uniek gemaakt met een heel specifiek doel. Heel specifiek gemaakt om te leven voor Gods glorie.

Hem vastzetten in het keurslijf van ‘normaal’ zou afbreuk doen aan hoe God hem bedoeld had.

En ik, als zijn moeder, was er verantwoordelijk voor om hem de beste versie van zichzelf te laten worden. Hem niet in zijn tienertijd zelf te laten ontdekken wie hij is, maar hem al in zijn kindertijd te laten ontdekken hoe zijn Maker hem bedoeld heeft.

Overprikkelde kinderen in het Koninkrijk
Ondertussen leerde ik ook over de aspecten van hoog gevoeligheid en leerde ik hoe ik mijn kind effectief kon begrenzen en begeleiden in de verschillende dingen die hem gedurende de dag konden overweldigen.

Maar het was pas jaren later dat ik van apostel Jarno van Dijk leerde, tijdens een HSP seminar voor volwassenen, dat we de verschillende hoog sensitieve kenmerken niet langer als last of handicap hoeven te zien. Als we ze maar onder de autoriteit van de Heilige Geest weten te plaatsen.

Wanneer we 1 Korinthe 12, 13, 14 lezen zien we daar een prachtig principe uit ontstaan:
Geloof en vertrouwen op God is de basis van alles wat we doen(H12);
de Liefde is altijd de motivatie van waaruit we handelen (H13);
en alles wat we doen gebeurd in orde (H14).

God is een God van orde. Altijd.

Orde in het systeem
Dus als God onze emotie- en prikkelverwerking heeft gemaakt, hoort daar orde in te zijn. Wanneer dit niet zo is, bijvoorbeeld omdat we overprikkeld raken door alle signalen die onze zintuigen opvangen gedurende de dag, dan mogen we God onze Maker bidden voor orde in dat systeem.

Dan is dat systeem niet langer een handicap, maar wordt het een zegen.

Het is de orde van God die daar bij moet komen om een bedding te creëren. Een rivier zonder bedding overstroomt en kan schade toebrengen. Maar als Gods orde een bedding creëert, en de kenmerken van HSP bijschaaft, kunnen ze juist een zegen worden en ons verscherpen en versterken in de gaven die God voor ons heeft.

Seminar HSP, AHDH en Kinderen in het Koninkrijk van God
Daarom is het de hoogste tijd dat wij als ouders leren hoe we onze overprikkelde, hoog sensitieve kinderen kunnen trainen op hun weg en hun leven met God de Vader. Net zoals wij geroepen zijn om vrij te zijn, zijn ook onze kinderen dat! Niet belemmerd door bepaalde kenmerken of gedragingen, maar vrij om tot zegen te zijn.

Hoe jij je kind daarmee kunt helpen en ondersteunen leer je tijdens het seminar ‘HSP, ADHD en kinderen in het Koninkrijk van God’ op maandagavond 8 juli a.s.

De avond wordt georganiseerd door Kingdom Culture Ministries aan Ohmstraat 18 in Nijkerk.

Het is van 20.00u tot 22.00u met vanaf 19.30u koffie.

Ik neem je tijdens dit seminar mee in een heel aantal herkenbare aspecten van overprikkelde kinderen, ik laat je met beeldende werkvormen zien hoe opvoeding werkt, ik vertel je over mijn openbaringen uit het Woord van God en jij ontvangt een schatkist vol inzichten en handvatten om je hoog sensitieve kind op te voeden naar de fantastische principes uit Gods Koninkrijk.

Wanneer jij je kind herkent in bijvoorbeeld HSP of ADHD dan is deze avond voor jou. En nodig ook andere ouders uit die hier behoefte aan hebben!

Reserveer snel jouw gratis tickets ophttps://bit.ly/SeminarHSP8juli

Overprikkelde kinderen opvoeden naar Koninkrijksprincipes (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5403

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.